Çok az kişinin duyduğu ve bildiğini düşündüğümüz yapışkan otu nedir konumuza öncelikle bilinen diğer isimleri ile başlamakta yarar var. Yoğurt otu, duvar fesleğeni ve belki de bereotu olarak bildiğiniz bitkinin bir diğer ismi de yapışkan otudur. Isırgan familyasından geldiği bilinmekte olup, 30 ila 80 cm arası boy yüksekliğine sahip çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarının üzerinde çengele benzer […]
Çok az kişinin duyduğu ve bildiğini düşündüğümüz yapışkan otu nedir konumuza öncelikle bilinen diğer isimleri ile başlamakta yarar var. Yoğurt otu, duvar fesleğeni ve belki de bereotu olarak bildiğiniz bitkinin bir diğer ismi de yapışkan otudur. Isırgan familyasından geldiği bilinmekte olup, 30 ila 80 cm arası boy yüksekliğine sahip çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarının üzerinde çengele benzer ince kılları vardır ve çiçekleri yaprak diplerinde küçük ebatlı ve az sayılıdır ve genellikle beyazı andıran yeşil renktedir. Ülkemizde 2000 metre yüksekliklerde rastlanırken Avrupa’da 2300 metre yüksekliklere bulunmaktadır, mayıs ve ekim ayına köklerinden 5 ya da 10 üstlerinden kesilerek toplanır ve havadar güneşli, kuru yerlerde kurutulur.
Bunların dışında az bilinen bu bitki ile ilgili merak edilen başka bir konu olan yapışkan otu faydaları nelerdir konusunu da ele alarak gerektiği durumlarda bilinçli olarak tüketebilmemiz mümkündür. O halde listemize birlikte göz atalım,
Yapışkan otu faydaları her bitkide olduğu gibi farklı şekillerde açığa çıkmaktadır, ancak şifalı bitkilerin genelinde olduğu gibi çay olarak tüketilmesi genel etkileri bakımından daha fazla şikayetinizin engellenmesine yardımcı olacaktır. Çayının hazırlanması için; 2 çay kaşığı kadar taze veya kuru yapışkan otunu bir bardak kaynar su ile haşlayın ve ardından da birkaç dakika kadar demlenmesini bekleyerek süzün. Bu şekilde çay olarak tüketebilirsiniz ya da gargara olarak kullanabilir ve hatta bitkinin öz suyu ile bile tedavi uygulayabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Gözaltı Morluklarına Bitkisel Çözüm: Gözaltı Morlukları İçin Ne Yapmalı? başlıklı makalemizde gözaltı morlukları nasıl geçer, gözaltı morlukları neden olur ve gözaltı morluklarının sebepleri hakkında bilgiler verilmektedir.