Sedir Ağacının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sedir Ağacının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğa ananın bize sunduğu çeşitli bitki türleri ve tabi ki ağaçların bazıları çeşitli konularda insanlara fayda sağlamaktadır. Sedir ağacı da bunlardan sadece bir tanesidir, peki, sedir ağacının özellikleri nelerdir, nerelerde yetişir, nasıl kullanılmalı gibi çeşitli soruları ve cevaplarını birlikte inceleyelim. Sedir ağacının kökenine baktığımızda çamgiller familyasına dâhil olduğunu görebiliriz, iğne yapraklı bir ağaç türü olduğundan da her […]

Doğa ananın bize sunduğu çeşitli bitki türleri ve tabi ki ağaçların bazıları çeşitli konularda insanlara fayda sağlamaktadır. Sedir ağacı da bunlardan sadece bir tanesidir, peki, sedir ağacının özellikleri nelerdir, nerelerde yetişir, nasıl kullanılmalı gibi çeşitli soruları ve cevaplarını birlikte inceleyelim. Sedir ağacının kökenine baktığımızda çamgiller familyasına dâhil olduğunu görebiliriz, iğne yapraklı bir ağaç türü olduğundan da her mevsim yeşil rengini korumaktadır. Akdeniz iklimi sevdiğinden dolayı da ülkemizde en sık sedir ormanı Toros dağlarında bulunmaktadır, ağacın kendisi oksijen bakımından fayda sağlarken ağaçtan elde edilen yağlarda pek çok alanda kullanılır.

  • Kozmetik ve ilaç sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alırken başlıca faydası ciltteki gözenekleri canlandırarak siyah nokta, akne veya yağ dengesini sağlamak gibi cilt problemlerinde faydalıdır,
  • Kepek oluşumundan saç kırıklarının giderilmesine kadar pek çok saç problemlerinde de özellikle bayanların en büyük yardımcıdır denilebilir,
  • Kilo problemi olanlar içinde sindirim sisteminde yardımcı olarak sağlıklı zayıflamaya katkı sağlar,
  • Ayrıca öksürük, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında da etkilidir,
  • Bunlarla birlikte idrar yollarındaki enfeksiyonlarda ve bağırsak problemlerinde tedavi amacı ile kullanılabilir.
  • Ayrıca sakinleştirici özelliği ile de stresli durumlarda rahatlamak amacı ile de kullanılabilir,
  • Ferahlatıcı ve rahatlatıcı kokusu ile kişilerin kötü koku sorunlarında da fayda sağlar, öyle ki kolonyası yapılabilen bir ağaçtır,
  • Bunların dışında odun olarak mobilya ve benzeri sektörlerde de fayda sağlarken ağaçtan çıkan reçinenin de çeşitli alanlarda kullanıldığı bilinmektedir.

Sedir ağacının faydaları görüldüğü gibi sayılmakla bitmiyor, sıkça karşılaştığımız bu ağacın bilinen ve bilinmeyen faydaları ile sizlerde farklı alanlarda artık sedir yağını kullanabilirsiniz. Sedir ağacı yağının kullanımına gelirsek de cilt için kullanımlarında direk olarak elinize 2 veya 3 damla sürerek direk olarak şikâyetin olduğu bölgeye sürülür ve ılık suyla durulanır. Saç için kullanımlarında ise durulama suyuna eklenerek kullanılması tavsiye edilir, ayrıca bazı durumlarda suya karıştırılarak içilebilmesi söylense de uzmanların bu konuda görüş bildirmediğini de belirtelim bu sebeple de direk olarak ya da sulandırarak içilmesi önerilmez.

Ayrıca bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken başkaca bir konu da alacağınız sedir ağacı yağının gerçek olup olmadığına emin olmaktır. Genelde aktarlardan temin edilse de bazı güvenilir markaların sahtelerinin yapıldığının da unutulmaması gerekir, aksi takdirde cildinizde veya saçınızda beklenmedik durumlar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Antik çağlardan bu yana varlığını sürdüren sedir ağacı çoğu dönemde kadınlar için güzellik ve hoş kokuyu ifade etmiştir, normal koşullarda bile ağacın kendisi bulunduğu çevreye ferah ve rahatlatıcı bir koku salgılar. Ayrıca sıcak suyun içerisine karıştıracağınız birkaç damla sedir ağacı yağı ile hem evinizin havasını daha ferah yapabilirken hem de stresli ve yorgunlukla geçen bir günü rahatlayarak unutabilirsiniz.

 

Bir önceki yazımız olan Aynısafa Bitkisi (Bahçe Nergisi) ve Faydaları başlıklı makalemizde Aynisefa otunun faydalari, aynı sefa bitkisi faydaları ve aynısafa bitkisi hakkında bilgiler verilmektedir.


Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM