Safran hakkında Dünya’nın en pahalı baharatları arasında yer almasının dışında pek çok söz söylenebilir. Zor yetiştirme koşulları, sayısız faydası ve yaygın kullanım alanı ile gözde tarım ürünleri arasında yer alan safran bitkisi süsengiller ailesine aittir. Mor renkte olan bu bitkinin çiçeği sonbaharda açar. Hasadı da oldukça zahmetli gerçekleşen safran kendine özgü özellikleri ile yeri doldurulamayacak […]
Safran hakkında Dünya’nın en pahalı baharatları arasında yer almasının dışında pek çok söz söylenebilir. Zor yetiştirme koşulları, sayısız faydası ve yaygın kullanım alanı ile gözde tarım ürünleri arasında yer alan safran bitkisi süsengiller ailesine aittir. Mor renkte olan bu bitkinin çiçeği sonbaharda açar. Hasadı da oldukça zahmetli gerçekleşen safran kendine özgü özellikleri ile yeri doldurulamayacak bitkiler arasında yerini almaktadır. Ülkemizde de yetişen bu bitki ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Safran Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Asırlardır tedavi edici olarak kullanılan safran hepimizin yakından tanıdığı uzmanlar tarafından önerilmektedir. Safranın faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından ekranlarda sıkça dile getirilmiş ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için safran çayı önerilmiştir. İbrahim Saraçoğlu’na göre safran;
Safranın Kullanım Alanları Nerelerdir?
Safran bir baharat türü olarak mutfaklarda kullanılmasının yanı sıra farklı alanlarda kullanılabilen nadir bitkiler arasında yer almaktadır. Safran bitkisi hakkında yeterli bilgi sahibi olunabilmesi için safran nerelerde kullanılır sorusuna tüm detayları ile cevap verilmelidir.
Safran Kaç Paradır?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi safran Dünya’nın en pahalı baharatlarındandır. Safran gram fiyatı ortalama 11 Dolar olarak seyretmektedir. Vermiş olduğumuz rakam bir baharat için size çok gelse de safranın bu kadar pahalı olmasının altında pek çok haklı sebep yatmaktadır:
Safran Bitkisi Nerelerde Yetişir?
Safran ihtiyaç duyduğu iklim koşulları nedeniyle Akdeniz ülkelerinde ve İran’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde safran yetiştiriciliği Safranbolu’da gerçekleştirilmektedir.
Safran Yetiştiriciliğine Devlet Desteği Var Mı?
Ülkemizde az sayıda kişi tarafından üretilen safranın desteklenmesi, safran yetiştiriciliği desteği alarak gerekli girişimin desteklenmesi amacıyla KOSGEB tarafından safran yetiştiricilerine destek sunulmaktadır. Girişimcilik Destek Programı kapsamında safran yetiştiricileri;
Seçeneklerinin her ikisinden faydalanılabilmektedir. Hazırladığı proje ile başvuruda bulunana adayların dosya inceleme sürecinde olumlu karar alınması halinde destek programı kapsamında gerekli sermaye desteği KOSGEB tarafından sağlanır.
Bir önceki yazımız olan Rokanın Yan Etkileri Nelerdir ? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.